Sprungmarken
Suche einblenden
Dynamische Navigation einblenden
Dynamische Navigation ausblenden
Kopfgrafik
Sprache auswählen
english
français
nederlands

Te water en te land

Ems am EmsRadweg
De Ems drukt zijn stempel op Greven
Het veelzijdige parklandschap langs de Eems, een dicht net vermaarde en attractieve fietsroutes (waaronder de EmsRadweg en de 100 Burchten-route) en de beschermde natuur van de Eems zijn extra’s voor een actieve vrijetijdsbesteding in het groen. Verken de bekoorlijke omgeving van Greven per fiets en/of in een kano!
In het hartje van het Munsterland – slechts ca. 15 km ten noorden van Munster - ligt de jonge Eemsstad Greven met zo’n 35 500 inwoners. Naast het veelzijdig aanbod van winkels en horecagelegenheden dragen ook de talrijke stadsfeesten en het ruime cultuur- en sportaanbod bij tot de urbaniteit van deze traditierijke marktstad.

Ook de groene omgeving is een bezoek waard. In de gemoedelijke restaurants, hotels, pensions en vakantiehuisjes vindt men de typische gastvrijheid van het Munsterland. Ongeveer 4 km ten zuiden van de stad lokt het authentieke dorp Greven-Gimbte met zijn verzorgde landelijke horeca talrijke dagjesmensen. In Greven-Reckenfeld (ca. 8 000 inwoners) begeesteren de opvoeringen in het openluchttheater in het zomerseizoen elk jaar vele duizenden bezoekers.

Greven beschikt over zeer goede verbindingen. Per trein, per bus, langs de autosnelweg A 1 of zelfs met het vliegtuig via Munster Osnabrück International Airport – u bereikt ons zeer snel! Greven Marketing (VVV Greven) informeert u graag over het recreatie- en vakantieaanbod in en rond Greven. Bij onze dienstverlening hoort ook het kosteloos reserveren van kamers en vakantiehuisjes. Wij verheugen ons op uw bezoek!

NIET ENKEL VOOR ZON- EN FEESTDAGEN

Stads- en marktkerk St. Martinus

De stads- en marktkerk St. Martinus geldt als een stichting van de heilige Liudger, de bisschop van Munster die door Karel de Grote werd belast met de kerstening van het Munsterland. Het eerste stenen kerkgebouw werd opgericht in de 12e eeuw. Uit die tijd stammen gedeelten van de machtige vestingtoren. Het kerkschip werd gebouwd in de 15e eeuw en uitgebreid in de 19e eeuw. Op de zuidelijke kerkmuur ziet men een zonnewijzer uit 1616. Een bezienswaardigheid in de kerk is de kruizigingsgroep van de beeldhouwer Philipp Gröninger uit Munster (1722). In het gewelf van het linker zijschip werden in 1964 middeleeuwse rankversieringen blootgelegd.

De Hoek - Grevens oudste stadsdeel

In het stadsbeeld van Greven ziet men nog veel van de ontwikkelingsgeschiedenis van de oude marktstad. De Hoek is het oudste bewaard gebleven stadsdeel van Greven. De Hoek ontstond in de 17e eeuw als nieuwe uitbreiding van de nederzetting in een natuurlijk gegroeide, dus niet geplande vorm. In de Hoek leeft oud Greven voort, met typische boerenburgerhuizen, zoals men die ook nog ziet langs de Marktstraße (bijvoorbeeld Pizzeria Gallo d'Oro). De eerste "echte" burgers kwamen pas met de industrialisering naar Greven. Vandaar een ander huistype: de industrievilla. Voorbeelden hiervan langs de Marktstraße: de villa’s Biederlack, Schründer, Kalbhen. Daarentegen ontbreken hier de zogenaamde patriciërshuizen, die men bijvoorbeeld wel in Munster vindt.

Passages en voetgangerszone

In de Alte Münsterstraße, tegenover de VVV, werd in 1986 de bron met Emsplatbood ingewijd. Het scheepsmodel herinnert aan de rivierscheepvaart op de Eems in vroeger tijden. Deze geschiedde van Greven tot aan de Noordzeekust. De bloeitijd situeerde zich in de 16e en 17e eeuw. Met de aanleg van de spoorlijn in 1855 kwam hier definitief een einde aan.

De passages en de voetgangerszone (Alte Münsterstraße, Marktstraße) ontstonden halverwege de jaren 70 in het kader van de sanering van de stadskern. De nieuwbouw werd in vorm en afmetingen aangepast aan het oude decor. Opmerkelijk zijn de vele interessante gevel- en voorgeveldetails in de voetgangerszone en de Martinistraße. In 1993 werd op het marktplein de marktbron ingewijd, die met kunstzinnige figuren een mannendoopsel uitbeeldt. Langs de hervormde kerk komt men via het plein Wilhelmplatz in het Niederort. Het plein Wilhelmplatz dankt zijn naam aan een keizerlijke bandenpech, waarvan keizer Wilhelm II in 1907 op doorreis hier het slachtoffer werd.

Het Niederort

De naam Niederort is afgeleid van het woord "Nierodde", wat zoveel betekent als “nieuwe ontginning” en erop wijst dat deze plek pas relatief laat werd bewoond. De naam heeft dus niets te maken met het lager gelegen terrein tegenover de Marktstraße. De bewoning van het Niederort was verbonden aan het herleven van de rivierscheepvaart in 1582. Hier, op het zuidelijk eindpunt van de scheepvaart op de Eems, vestigden zich timmerlieden, ambachtslui en handelaars. Nu is het Niederort dikwijls het trefpunt voor live events.

Cultuurcentrum GBS en kunsttoren

De nabijheid van de rivier werd ook gezocht door de eerste textielbedrijven in Greven, bijvoorbeeld het oudste, de Grevener Baumwollspinnerei (GBS) (katoenspinnerij) die zich hier in 1855 vestigde en in 1993 haar deuren sloot. De Grevener Baumwollspinnerei is nu een centrum voor cultuur en vorming (zie informatie in de rubriek Cultuur). Het centrum lokt talrijke kunstenaars wegens de unieke ambiance in het Ballenlager en de intieme sfeer in de cultuursmidse in het culturele hart van Greven.

Opmerkelijk zijn ook de tentoonstellingen in de kunsttoren aan de Kirchstraße, waar de kunstvereniging haar ongewoon domicilie heeft gevonden.

OVER SNELLE VLIEGERS EN OUDE SAKSERS

Een kort overzicht van de bezienswaardigheden rond Greven.

De Sachsenhof in Pentrup

Dit gebouwencomplex illustreert de geschiedenis der nederzettingen in de huidige regio. Onder de bevoegdheid van de historische Vereniging Greven werd in 1987 in het gehucht Pentrup de 1 200 jaar oude Sachsenhof met bijgebouwen en plantentuin voor gewassen en wilde kruiden gereconstrueerd. Deze reconstructie houdt verband met opgravingen in het zandwinningsgebied Munster-Gittrup door het Westfaalse Museum voor Archeologie. Om de betekenis van het archeologisch onderzoek en de daaruit verworven inzichten te verduidelijken begon men daar in 1983 met de reconstructie van gebouwen waarvan men tijdens de opgravingen sporen had blootgelegd. De stad Greven heeft in 1987 het complex in Munster-Gittrup na het verstrijken van het pachtcontract overgenomen. Sindsdien bevindt zich in Greven-Pentrup een archeologisch openluchtmuseum met reconstructies van diverse gebouwen, ambachtelijke ruimten en teeltgronden, dat aan de bezoekers een levendige indruk geeft van het alledaagse leven van de mensen 1 200 jaar geleden. Bovendien verzamelt men op de Sachsenhof via experimentele archeologie kennis en ervaring in de omgang met al lang vergeten ambachtelijke werktechnieken, die de onderzoekers helpen om een beter beeld te krijgen van het leven van onze voorvaders. Bij de VVV of de historische vereniging Greven kan men de informatiebrochure "Der Sachsenhof in Greven" krijgen.

Munster Osnabrück International Airport

Deze luchthaven is ondertussen een aantrekkingspunt voor vele mensen uit Duitsland en het buitenland. De terminal heeft een bezoekersterras van waar men de bedrijvigheid op de luchthaven kan volgen. Met de in 2001 ingewijde terminal 2 is de luchthaven een attractie met interessante shopping-passages rijker. Bent u geïnteresseerd in een rondleiding in Munster Osnabrück International Airport? In Greven kunt u meer “luchthaven” beleven dan elders. Bekijk daartoe de surftip hieronder.

Openluchttheater in Reckenfeld

Het openluchttheater in Greven-Reckenfeld heeft zich onder de landelijke openluchttheaters een goede naam weten te verwerven. Elk jaar zijn er hier tijdens het seizoen van mei tot en met september twee opvoeringen. In de winter reist het toneelgezelschap met een winteropvoering door het hele Munsterland. Nadere informatie vindt u onder de rubriek Cultuur met een klik op de link naar het openluchttheater.

Het versterkt magazijn op het Schulzenhof Höping-Pellengahr

Dit gebouw met schietgaten herinnert aan de tijd toen het er nog onrustiger aan toeging. Niet ver van daar, aan de Eemsbrug, ziet men de weinige overblijfselen van de wallen en grachten van de eens machtige tolburcht Schöneflieth.

De dorpskerk in Gimbte en de oude kanaalbrug

De dorpskerk in Gimbte bevat veel kostbaarheden, onder andere een van de oudste doopfonden van het Munsterland (12e eeuw). Niet ver van het dorp ligt het natuurreservaat Bockholter Berge met een jeneverbessenheide. Hier kwam Hermann Löns voor het eerst in aanraking met de Nederduitse gebruiken. De "Lönsstein" - een grote zwerfsteen - herinnert aan deze streekdichter. Oostelijk van de beboste zandduinen bevindt zich een technisch cultuurmonument: de oude kanaalbrug over de Ems (gebouwd in 1899).

DE EmsRadweg ROND GREVEN

Signet EmsRadweg

Op pad door de Emslandouwen

De EmsRadweg is een waar juweeltje onder de fietsroutes in het Munsterland. De "Radroute des Jahres in NRW 2005" (Fietsroute van het jaar in Noord-Rijn-Westfalen 2005) ontsluit over een afstand van ongeveer 110 km tussen Warendorf en Rheine (waaronder ca. 25 km op het grondgebied van Greven) de mooiste plekjes van het Munsterland links en rechts van de Eems. Greven ligt centraal op de route en is voor talrijke fietsers een etappedoel voor tussentijdse overnachting.
Na enkele kilometers door idyllische park-, uiterwaarden- en boslandschappen bereikt men Gimbte. De authentieke dorpskern lokt de bezoekers met een goedburgerlijke keuken.

Het Museumshof Gimbte is een kort ommetje zeker waard. Hier ziet men talrijke historische landbouwmachines. De verdere route naar Greven loopt langs de bochtenrijke Eems.
Kort voor de Eemsbrug naar Greven bevindt zich een relict uit weerbare tijden. Houten balken met transparante panelen tonen de oorspronkelijke ligging en grootte van het burchtcomplex Schöneflieth, dat na een bewogen geschiedenis ca. 200 jaar geleden werd afgebroken.

Aan de overkant van de Eems lokt het openluchtzwembad voor een verfrissing. Daarna gaat het over de dijk langs de Eems naar de stadskern van Greven. De stadskern van Greven met voetgangerszone, talrijke restaurants en winkels is slechts een steenworp verwijderd.
Ten noorden van Greven loopt het pad door de ‚Püppkesberge’ – oorspronkelijk door de Eems gedomineerde beboste zandduinen – verder door tot in Pentrup.

Hier komt men aan de Sachsenhof. De daar gereconstrueerde gebouwen, tuinen en toestellen geven een aanschouwelijk beeld van het wonen, werken en leven in het gebied van de Eems in de vroege middeleeuwen.

Voordat men bij Hembergen over de Eems rijdt en het stadsgebied van Greven verlaat ziet men een onverwacht industrieel en kunstzinnig overblijfsel uit de moderne tijd: een ca. 15 m hoge, gemetselde fabrieksschouw. Deze zesde schoorsteen van de kunstenaar Jan Svenungsson laat veel ruimte voor interpretaties.
Fietstochtgids
Fietstochtgids EmsRadweg

Fietstochtgids EmsRadweg

De fietstochtgids van de EmsRadweg is verkrijgbaar bij de VVV en in de boekhandel. Hij bevat de uitgestippelde route en alle bezienswaardigheden onderweg van Warendorf naar Rheine.

Munitiemagazijn in Reckenfeld
Munitiemagazijn in Reckenfeld

Op zoek naar sporen door Reckenfeld

Achter het nog jong verleden van het stadsdeel Reckenfeld verbergt zich een interessante geschiedenis. Deze fietstocht met het voor het Munsterland typisch vervoermiddel moet u nieuwsgierig maken, met het doel deze geschiedenis te leren kennen.

Men fietst grotendeels in de sporen van vroegere spoorlijnen, want de oorsprong van Reckenfeld ligt in een van 1916 tot 1918 gepland en gebouwd munitiedepot. Het terrein van het munitiedepot was onderverdeeld in vier aparte depots of blokken, aangeduid met A tot D. Daarom heeft men het in Reckenfeld nog altijd over blok A, B, C of D. De fietsroute loopt door die vier blokken, die met elkaar waren verbonden door sporen die van uit het huidige station in Reckenfeld langs de Bahnhofstraße naar de verschillende depots liepen. De straten in Reckenfeld zijn op die oude spoorlijnen aangelegd. De straten lopen grotendeels in de richting van de vroegere 30 km lange spoorlijnen naar het vroegere munitiedepot.

Dit munitiedepot omvatte 208 stenen magazijnen, die telkens aan een kant van de spoorlijn lagen. Vanaf 1925/26 werden ze omgebouwd tot woningen, eerst in de blokken C en D, die dichter bij Greven lagen. De vroegere munitiemagazijnen zijn nog goed te herkennen aan hun ligging aan slechts één kant van de straat, hun typische plattegrond met één overdekte trap voor de woning en een opgezet dak (slechts zelden werd een extra verdieping opgebouwd). Met een beetje fantasie kan men de verschillende vormen van de vroegere magazijnen nog herkennen.


Suche
Suche
De dorpskerk in Gimbte
8 / 9